TEDNI VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA 

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije, naš območni koordinator je Izobraževalni zavod Cogitamus. Projekt se izvaja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča  se dežela’. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.

TEDNI VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA 2024

Dodobra smo že zakorakali v Teden vseživljenjskega učenja, zato predstavljamo delavnice, ki smo jih izvedli.

 

TVU smo otvorili s poslušanjem potopisa potovanja po Mauritiusu, ki nam ga je predstavila ena izmed učiteljic. Najbolj nas je navdušil posnetek delfinov. Najljubši del pa je zagotovo bila sladica, ki smo jo poskusili.

Nadaljevali smo s štafetnimi igrami. Pri tem smo se zelo zabavali in se medsebojno povezali. Tudi vreme je navijalo za nas, saj je ravno dovolj časa zdržalo brez dežja.

Mlajši učenci so skupaj s prvošolci iz OŠ Pod goro spoznavali in raziskovali različna naravna življenjska okolja: vrt, rastlinjak in travnik – cvetice in živali. V senzorni sobi in gibalnici pa so se razmigali ter sprostili. V prijetnem vzdušju so med sabo tkali prijateljske vezi. 

Branje uporabnikom VDC-ja – MEDGENERACIJSKO POVEZOVANJE

V ponedeljek smo se učenci NIS789 odpravili v prostore Varstveno

delovnega centra Šentjur – enota Slovenske Konjice. Z varovanci se dnevno srečujemo na poti na toplo malico ter v okolici šole. Zdelo se nam je lepo, da bi s sosedi združili moči ter organizirali ustvarjalno delavnico na temo knjige. Izbrali sem knjigo Tigrova preproga, saj je zanimiva in zabavna. Vsak učenec je prebral stran ali dve, nakar smo skupaj z varovanci obnovili prebrano. Na koncu smo s skupnimi močmi izdelali tigre iz papirja. Za spomin so nam varovanci podarili lesene sovice v znak modrosti.

Psi na razstavi

Učiteljica Maša nam je predstavila kaj so pasje razstave, kako psa pripravimo na razstavo, kakšni psi lahko tekmujejo na razstavah, kdo lahko razstavlja in kako samo sojenje in ocenjevanje poteka. Videli smo prikaz različnih posnetkov in fotografij, v živo smo si ogledali vse pripomočke, ki jih potrebujejo za pripravo psa na tekmo,  nagrade, ki so si jih prislužili, … Najboljše od vsega pa je bil obisk psičke Višnje, ki smo jo lahko tudi božali in se ji prikupili s priboljški. 

Zdrav duh v zdravem telesu

Učiteljica Tamara nam je predstavila tematiko skrbi za samega sebe in pogoje, ki so potrebni za zdravo življenje. Med praktičnim delom smo se odpravili na sprehod ter izvedli delavnico razvijanja 5 čutov na sprehodu do gradu.

Osebne (čustvene) in medosebne spretnosti

Na delavnici smo se učenci učili krepiti svojo pozitivno samopodobo. Na koncu smo si izdelali svojo kocko pozitivne samopodobe.

TEDNI VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA 2023

Med dvema ognjema

Športno druženje, poznavanje in upoštevanje pravil, spoznavanje in sklepanje prijateljstev pri igri Med dvema ognjema med podružnično šolo s prilagojenim programom in varstveno delovnim centrom.  Delavnica je bila namenjena druženju in sprostitvi ter zdravemu načinu življenja. Vsi udeleženci so zelo uživali in se zabavali v igri, ki jo imajo vsi nadvse radi. 

Medgeneracijsko druženje
V petek, 26. 5., je potekalo medgeneracijsko druženje učencev 5. in 6. stopnje PPVI OŠ V parku in varovancev Lambrechtovega doma. Skupaj so pekli, šivali, prepevali, se pogovarjali, družili in drug drugemu namenili čas in skupaj preživeli neprecenljive trenutke.

Glasbena predstava Zmajček Tonko in začarana trobenta
Glasbena šola Slovenske Konjice nam je pripravila glasbeno predstavo, s katero so učence naše šole popeljali v glasbeni svet poln zabave. Spoznavali so različne inštrumente, predvsem tiste manj znane in skupaj pomagali zmajčku Tonku rešiti urok, da je njegova trobenta zopet mogočno trobila.

Spoznajmo Afriko
Ljudje po svetu živimo v različnih kulturah kot tudi imamo različne pogoje vsakodnevnega življenja. Naša učiteljica Eva nas je popeljala v Afriko, kjer je sama preživela nekaj svojega časa in nam skozi lastno izkušnjo preživetja v Afriki predstavila njihovo kulturo in življenje. Učenci so bili navdušeni in so z zanimanjem spoznavali drugo kulturo in njihove običaje.

Ogled vrtca in rastlinjaka/vrta Poljčane 

Zaposleni OŠ V parku so si bodo podružnični vrtec Poljčane – vrtec Studenice, ki je močno povezan z naravo in kjer se trudijo skrbeti za svoj vrt in okolico ter vse to privzgojiti njihovim otrokom. Predali so nam svoje izkušnje, ki jih bomo zaposleni na OŠ V parku poskušali tudi sami prenesti v vsakdanje življenje šole.

Potopis Šrilanka

Ljudje po svetu živimo v različnih kulturah kot tudi imamo različne pogoje vsakodnevnega življenja. Naša učiteljica Tanja je učence  popeljala na Šri Lanko, kjer nam je skozi lastno izkušnjo predstavila daljno deželo, njihove običaje, navade in njihovo pokrajino. Učenci so jo z zanimanjem poslušali, sodelovali in imeli precej vprašanj zanjo.

Dostopnost
//