Naš naravoslovni dan je bil nekaj posebnega. Vas zanima?

Potem preberite, kar smo zapisali o kmetiji Črešnar, kjer živi prijazna gospa Dragica, ki peče zelo dober kruh in druga peciva.

Tudi nas je sprejela in pokazala, kako poteka delo. Na mizi je imela pripravljene različne vrste moke, ki jo je presejala v sklede. V moko je napravila jamico, vanj zdrobila kvas in prilila mlačno vodo. Opazovali smo, kako je kvas vzhajal. Zelo zanimivo! Nato je delo čakalo, nas otroke. Dobro smo si umili roke in umesili testo. To delo je težko in naporno. Testo smo pustili vzhajati, gospa Dragica pa je zakurila peč. Vzhajano testo smo oblikovali v manjše kroglice, jih položili na pekač in nastala je marjetica. Gospa nam je pokazala, kako izdelamo sončnico. Vsi smo z zanimanjem opazovali in zraven tudi sodelovali. Ko je bilo testo pripravljeno za v peč, je gospa pomela peč z omelom, ki je narejen iz ličja. Kruh se je pekel 45 minut. Med peko kruha nam je gospa naročila, da moramo biti tiho, zato smo v sobi čakali, da peč dokonča svoje delo. Veliko je dela s peko kruha, zato moramo vsak košček kruha spoštovati in ceniti.

Hvala gospa Dragica za lep dopoldan, ki ste nam ga olepšali na svojem domu.

 

Učenci podružnične OŠ V parku

 

 

 

 

 

 

 

 

Dostopnost
//