Projekt Mirno morje Slovenske Konjice 2013

Pozno poletje, sonce na nebu in na obrazih, morje do koder ti seže pogled, sol na koži in veter v jadrih, smeh, veselje ter dobra volja – to je le nekaj besed, ki opišejo projekt Mirno morje 2013, ki je potekal med 14. in 21. septembrom v Dalmaciji in sta se ga udeležila tudi dva učenca naše šole, Jernej in Martin.


 

 

Za začetek trije polni avtomobili trinajstih pričakujočih in nestrpnih bodočih jadralcev, prtljage ter vseh potrebščin, ki bodo spremljale odpravo na projekt Mirno morje. Po prihodu v Biograd na moru sledi prevzem jadrnice – zdaj smo ekipa s skipperjem Stančem na čelu. Lenka bo za ves teden postala naš novi dom. 

Nedeljsko jutro nam nameni dober veter, obrni proti jugu in – gremo! Čaka nas resno delo, čeprav se tega še ne zavedamo najbolje. Ob 18. uri je za nami 8 ur jadranja »v orco« s sumljivimi nagibi jadrnice, jugom pri 15. vozlih ter zavidljivo hitrostjo 8,5 vozlov.V Rogoznici si zaslužimo večerjo ter sprejem organizatorjev MM.

Po napornem jadranju v nedeljo, je tokrat pred našo ekipobolj miren dan jadranja do otoka Šolta. V zalivu pred marino prvič poskačemo v zeleno-modro vodo in veselje je nepopisno. Na Šolti nam pripravijo jadralski krst, ki ga vodi sam Pozejdon. Mislim, da si ga je naša ekipa trdo zaslužila – zdaj smo pravi jadralci!

Že je pred nami nov dan in jadranje do naše najjužnejše točke, marine Kaštela pri Splitu. Po prihodu in kosilu nas zajame prava nevihta s točo. K sreči smo mi varno privezani in na suhem, le naši pogumni ribiči premočeni pritečejo na jadrnico. Zvečer si naša ekipa Lions kluba Slovenske Konjice naredi tudi zastavo, ki nato ponosno plapola na jamboru. Potem pa v disco med ostalih tisoč udeležencev iztisniti še zadnje atome energije za ta dan, pa po nova prijateljstva, simpatije…

V naslednjem dnevu se dogaja ogromno aktivnosti v okolici marine Kaštela. Očitno za nas še vedno ne dovolj, saj si naredimo improvizirano picerijo »Pri Lenki«. Popoldne sledi še formacija vseh udeležencev projekta, katerih številka presega tisoč, zvečer pa zabava in praznovanje dveh rojstnih dni ter disco na prostem.

Naslednje jutro je rano, saj zgodaj izplujemo iz marine, da bi z ostalimi stotimi jadrnicami oblikovali floto miru. V znak miru in prijateljstva v zrak spustimo balone. Nato pa gremo mi po svoje proti otoku Zlarin. Vmes pri Drveniku sledita kopanje ter kosilo, najbolj od vsega pa si bomo od tega dne zapomnili vožnjo z gumico. Nočimo na krasnem otoku in spoznavamo sosede jadralce.

Kot je običajno, tudi za nas prehitro napoči zadnji dan jadranja proti Biogradu. Ta dan nas s kuhanjem kosila počasti naš skipper. Pri otoku Murterju si najprej malo odpočijemo, nato pa še izvajamo akrobacije v vodo in v vodi. Najbolj pogumni plavajo do bližnjega otočka, nekateri zopet motorirajo in veslajo po zalivu, spet tretji lovijo sončne žarke na palubi in krmijo galebe. Pozno popoldne sledijo še zadnji pozdravi ostalim pomorščakom, s katerimi se križajo naše jadralske poti. Za zaključek pa  cikcakanje po morju, jadranje »v orco« ter zavoj v domačo marino Kornati. Zadnji nagovor skipperja, podelitev junior-skipper licenc ter majhnih presenečenj za slavljenca, naslednji dan pa proti domu.

Zapisala spremljevalka Katarina Fijavž

Dostopnost
//